Har du oplevet sorg? Sorg så dyb og smertefuld af kroppen kunne mærke den, tankerne blev stive og omverden ændrede tempo? Mistet et stykke af din sjæl?
Vi kommer alle til at opleve døden på en eller anden måde igennem vores liv. Selvom mange ikke vil snakke om det, så er det vigtigt at vi som mennesker, sammen med vores dyr, tør mærke hvad dødens sorg gør ved os. Når døden kommer ind i vores liv, kan der ske flere ting. Uanset om det er en 2 eller 4 benet hjertens kær, der har forladt os, så sætter det et sår i os. Dette sår påvirker vores indre kemi. Dette sket uanset om man kan tale om døden eller ej. Spændinger i kroppen vil dukke op, hvis sorgen ikke får lov at komme igennem vores krop. Såret kan ikke heles, hvis ikke man vil se det. Anerkende det. Anerkende sorgen.
Anerkender du din egen sorg, når du går ud og vil være sammen med din hest?
Siden 2020 har jeg mistet mere en 9 sjæle der stod mig utroligt nært, og betød en forskel for mig. Døden og sorgen er på den måde blevet et tema og en læringsproces for mig.
Når vi er i sorg, er vores hjerne, nervesystem og sanser i en anden tilstand end før. Denne forandring kan vores dyr mærke. Nogle kan ligefrem lugte den. Amygdala, som den del af hjernen der regulerer vores følelser, ændrer sine signaler. Nogle oplever stress lignende reaktioner, sanserne kan være i alarmberedskab, træthed, hovedpine som følge af det sympatiske nervesystem aktiveres.
Du tænker måske, jamen min hest er der hvor jeg kommer af med de dårlige følelser. Jamen, hvordan skal din hest hjælpe dig, når du undgår din egen sorg?
Det kan være godt, at være sammen med dyr og andre kære, når sorg skal bearbejdes. Sætter du dig i sadlen, tager alt det du bærer på med op og håber vinden vil blæse det væk, må videnskaben desværre afvise dig. Flere og flere forskningsprojekter viser at heste direkte påvirkes af det vi er på ryggen. Så er vi spændte, stress og sorg påvirket, bliver heste præget af dette. Kan du rose din hest, helt inde fra hjertet, når du sidder deroppe trykket, tynget og lidt tom? Vil rosen være så blød, lækker og motiverende for din hest, at den vil synes det det bedste? Kan du gøre noget andet med hesten som giver den lidt plads til at være sammen med dig? Kan I ride en masse ture i periode? Kan I lave noget mere fra jorden? Kan i gå ture sammen? Giv jer en naturlig oplevelse sammen. Tag en pause til at lade følelserne komme igennem.
Overvej om du kan sænke baren for dig selv i din sorg proces. Kan du acceptere at din hest kun er tilstede med den intensitet du selv byder ind med?
Gode råd
Du behøver ikke tage alle dine døde minder med op i sadlen. For din hests skyld så lad være. Gør noget der kan hjælpe sorgen igennem din krop. Her er et par gode råd , der hjælper dit nervesystem i at kommer igennem processen.
- Åndedræt: Dine indåndinger korresponderer med det sympatiske nervesystem. Dine udåndinger med det parasympatiske. Ved at forlænge dine udåndinger støtter du kroppen ind i ro-hvile tilstanden, hvor helingen kan finde sted.
- Åben Sanserne: Brug dine sanser straks det sekund som du oplever indtrykket. Lad dig inspirere af din hest, se efter det derude. Lyt efter nuet. Lugt efter, find den duft der fortæller noget, smag efter om smagen forandrer sig. Brug alle dine sanser i nuet du er i.
- Dagbog: Skriv dagbog om følelserne, både dem du kan sige og dem der næsten skal mases ud af kroppen. Er det svært at skrive, så prøv at tegne. Brug dagbogen til at åbne op for dig selv og se hvad du også indeholder.
- Vinterbadning: Kolde bade er geniale til at hjælpe nervesystemet med at være i nuet. Det kolde bad aktivere både det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Det handler om at kunne være i balance imellem de 2 systemer, så man ikke holdes fast i en tilstand.
Til slut. Vil du være sammen med din hest i din sorgproces, så brug 10 min på at høre noget meditations musik, mediter, hold fokus på at trække vejret. Meditation gør en forskel på måden du møder din hest på. Altid.