Er der andet end græs? – Kamille

Er der andet end græs? – Kamille

21. juni 2024 Af ellekildelandleben

Det grønne lag på foldene består af andet end græs, har du fundet ud af hvad der gemmer sig på din fold?

På min fold har jeg fundet over 26 forskellige typer af planter som naturens selv har spredt. Jeg vil til en start gennem gå nogle af dem som de fleste i Danmark nok vil møde et eller andet sted på deres fold. I dag bliver det kamille.

Kamille

Latin: Chamomilla recutita (Matricaria chamomilla, Matricaria recutita)

Engelsk: Chamomile eller German Chamomile

Beskrivelse

1 årig kurvblomst, hvis bladmasse af er stærkt fjerdelte blade. Blomsterne har en gul kurvbund med hvide randkromer, der vil bøje mod jorden Den bliver 30-50 cm høj og blomstrer typisk fra juni til oktober. Den har en stærk duft.  Den er kendt under mange navne og  der er familiemedlemmer til planten der ikke har samme gode evner som lægeurt. Den spreder sig via frø, og kan på solrigepletter dyrkes.

I brug

Mild og givende urt, som er så mild at de kan bruges med spædbørn også. Den har bedst effekt tørret.

Hos heste har den en beroligende effekt og kan samtidig lette fordøjelses problematikker. En hest med tendens til nervøs mave eller mavesår kan have gavn at tilskud med kamille. Kamille bremser udviklingen af luft i maven. Urten er ligeledes god mod forkølelse. I kombination med rød elmebark og røllike er kamille godt mod mavesår. Vil du give din hest det som tilskud kan du give op til 50 gram tørret kamilleblomst op til 3 gange om dagen i foderet. Man kan også laves til en lun the, der hældes ud over maden.

Kamille kan bruges med og som olier, creme og andet til sår, brandsår, slag hotsport, dematitis både ved heste og hunde. 

Hekse info

Vredemennesker bør lade deres fødder bade i kamille.

Skærer man blomsten igennem, altså selve blomsten, ser man den er hul. Hulrummet har facon som en kvindes underliv. Før i tiden troede man at man kunne helbrede hysteriske kvinder ved at bade deres underliv med kamillevand. På græsk kaldes underliv hysterica.