Er der andet end græs? – Røllike

Er der andet end græs? – Røllike

24. juni 2024 Af ellekildelandleben

Det grønne lag på foldene består af andet end græs, har du fundet ud af hvad der gemmer sig på din fold?

På min fold har jeg fundet over 26 forskellige typer af planter som naturens selv har spredt. Jeg vil til en start gennem gå nogle af dem som de fleste i Danmark nok vil møde et eller andet sted på deres fold. I dag bliver det røllike.

Røllike

Latin Achillea millefolium

Engelsk: Yarrow

Beskrivelse

Fleråring urt som i vild version har  hvide blomster, i nogle tilfælde lyserødt skær.  Den er mellem 15 og 60 cm høj Blomstrer i juni til September. Den er ret almindelig og spreder sig via frø. Bladene er krusende og meget fintdelte. Den har en lidt skarp duft som holder nogle insekter væk. Urten har en stor tilpasnings evne og ses derfor i alt fra sand til tyk muld. Klippes den kontinuerligt, vil den stoppe med at sætte blomst og frøstand.

I brug

Virkelig interessant plante. For denne indeholder også glucosinolater, men i et meget lavt niveau. Dette stof er giftigt i høj dosis. Dernæst indeholder bladene de æteriske olier som bl.a. som virker på insekter.

 Urtens  blomster og blade kan tørres og  bruges som tilskud til hesten, hvor den fremmer appetit, blodgennemstrømning og  især bekæmper feber.   Doseringen er forskellig fra de forskellige steder man kan købe det, jeg vil dog aldrig gå over 25 gram tørret blandet i foderet. 

Ved sår  eller led skader kan man også lave et kompress , med en te af 2,5 dL varmt vand til 3 ske fuld urt, lad det trække 15 min. Inden du bruger det.  

Svenske forskere har konstateret at man kan bruge Røllike snaps som myggemiddel ved at hælde det ud over huden.

Vil jeg fjerne den fra min fold?

Nej. Men heste der spiser meget ubevidst og nærmest ekstatisk kan godt få nok inden de mærke efter. Jeg plukker rølliker, tørrer og gemmer til senere brug.

Hekse info

Denne urt bliver i nogle steder i verden brugt ved gigt og knoglesygdomme som omslag, bad eller tilskud.

Den kan lidre og blødgøre sprukken hud. Et sagn  siger at af spånerne af Achillus spyd, spirede rølliken og han brugte den til at standse blødningerne.

Heksene sagde, at holder du en røllike i hånden, din angst vil forsvinde.